Girişimcilik Destekleri

KOSGEB İleri Girişimci Desteği sayesinde girişimcilere  365 bin TL’ye kadar geri ödemesiz nakdi destek sağlanabilmektedir.

Verilen Destekler

Destek Unsurları Destek Üst Limiti
Şirket Kuruluş Desteği 10.000 TL
Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği 300.000 TL
Performans Desteği 50.000 TL
Danışmanlık ve İşletme Koçluğu Desteği 10.000 TL
Sertifika Desteği 5.000 TL

 

Şirket Kuruluş Desteği

Şahıs şirketi kurulumunda 5.000 TL, sermaye şirketi kurulumunda 10.000 TL şirket kuruluş desteği verilmektedir.

Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği

İşletmenin desteklenen faaliyet konusu ile ilgili olarak satın alınan makine ve teçhizat giderleri ile yazılım lisans bedeli veya zaman sınırlı lisans kullanım bedeli için harcama tutarının vergi hariç  %75 kadarına geri ödemesiz destek verilir.

Destek üst limiti  100.000 TL’dir. Ancak, işletmenin orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda  200.000 TL’ye kadar, yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda ise  300.000 TL’ye kadar destek sağlanır.

   Yerli malı belgesine sahip makine, teçhizat ve yazılım için destek oranı  %90 olarak uygulanır.

Performans Desteği

İşletmeden Sosyal Güvenlik Kurumu 4(a) kapsamında çalıştırılan personel için hesaplanan prim gün sayısına göre birinci ve ikinci yıl sonlarında destek verilmektedir. İkinci yıl sonunda toplam destek tutarı 50.000 TL’ye ulaşabilmektedir.

Birinci yıl sonunda işletme;

  • 180-539 arasında prim gün sayısına sahipse 5.000 TL performans desteği alır.

  • 540-1079 arasında prim gün sayısına sahipse 10.000 TL performans desteği alır.

  • 1080 ve üstü arasında prim gün sayısına sahipse 20.000 TL performans desteği alır.

İkinci yıl sonunda işletme;

  • 360-1079 arasında prim gün sayısına sahipse 5.000 TL performans desteği alır.

  • 1080-1439 arasında prim gün sayısına sahipse 15.000 TL performans desteği alır.

  • 1440 ve üstü arasında prim gün sayısına sahipse 20.000 TL performans desteği alır.

   Girişimcinin; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara  5.000 TL eklenir. Böylece her yıl sonunda 25.000 TL olmak üzere toplamda 50.000 TL destek alınabilmektedir.

Sertifika Desteği

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan işletmelere, işletmenin faaliyet konusu ile uyumlu olarak alacakları mesleki ve teknik sertifikalarda her sertifika başına azami 1.000 TL, toplamda ise 5.000 TL’ye kadar destek verilmektedir.

Danışmanlık ve İşletme Koçluğu Desteği

Orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin, destek programı süresi içinde başlayan ve tamamlanan danışmanlık ve işletme koçluğu hizmetlerine ilişkin giderleri  %75 oranında desteklenir. Geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 10.000 TL’dir.

Programa Başvuru Şartları

  • Girişimci, işletmesini kurmadan önce Geleneksel ve İleri Girişimci Eğitimi almalıdır.

  • Girişimci, son 3 yılda bir şahıs şirketi kurmamış yada bir şirkette %30’dan fazla ortaklık payı bulunmamış olmalıdır.

  • Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalı ve işletmeyi münferiden temsile yetkili olması gerekir.

  • Girişimcinin destek sürecinde başka bir işletme/kurum/kuruluşta Sosyal Güvenlik Kurumu hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekir. Diğer bir deyişle, işinde bilfiil çalışmalıdır.

   Program süresince satın alınacak makine veya teçhizatın yeni veya en fazla 3 yaşında olması gereklidir. Makine-teçhizatın ikinci el olması halinde ilk kullanıcıya ait satış faturası tarihi dikkate alınır. İlk satış faturası bulunamaması durumunda ilgili odalardan alınabilecek yaşı gösterir belge veya benzeri belgelerin varlığı aranır.

Program Başvuru Aşamaları

1) Girişimci öncelikle  İleri Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlayıp sertifikasını almalıdır. Eğitim ve sertifika hakkında bilgi almak için  tıklayınız.

2) Kurulacak işletmenin, faaliyet kodu belirlenmelidir. Böylece işletmenin KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerden olup olmadığı ve makine, teçhizat ve yazılım desteği için uygulanan destek üst limitini belirleyen teknoloji sınıfı tespit edilmiş olacaktır. Girişiminizin faaliyet koduna göre teknoloji düzeyini öğrenmek için  tıklayınız.

3) Şirket kuruluşu sonrasında KOSGEB İleri Girişimci Destek Programına başvuru yapılmalıdır.

4) Başvurunun onaylanması sonrasında şirketin türüne göre şirket kuruluş desteği alınabilecektir.

5) Harcamalara yönelik desteklerde, harcamanın ve ödemesinin yapılması sonrasında ödeme başvurusunda bulunulur

6) Makine, teçhizat ve yazılım desteğinden faydalanmak için program başvuru süresinin başlamasından itibaren 1 yıl içerisinde alımı yapılmalıdır.

7) Birinci ve ikinci yıl sonlarında işletmenin çalışan sayısına göre performans desteği alınabilecektir.

   Program kapsamında verilen tüm destekler nakden verilmektedir. Ancak işletmenizin vergi veya SGK borçları olması durumunda verilen destek tutarından söz konusu borçlar mahsup edilmekte, varsa kalan tutar nakden verilmektedir.


Ne Yapıyoruz?

Destek kalemlerinin hatasız ve en kısa sürede bütçenize kazandırılması için destek başvuruları öncesinden, desteklerin banka hesaplarına geçmesine kadar tüm süreçlerde danışmanlık hizmeti sunuyoruz.

Detaylı bilgi ve hizmet alımı için bizi  arayabilir ya da  e-posta gönderebilirsiniz.

Whatsapp Whatsapp