Apsis Editör Ekibi
8 Ocak 2024

Sağlık Turizminde Personel İstihdamı

Sağlık turizminde başarılı bir hizmet sunabilmek ve müşteri memnuniyetini sağlamak için çeşitli uzmanlık alanlarında nitelikli personellerin istihdam edilmesi önemlidir. Her sağlık turizmi işletmesinin ihtiyaçları farklı olabilir, bu nedenle işletmenin hedeflerine, büyüklüğüne ve hizmet sunduğu alanlara/branşlara bağlı olarak personel seçimi yapılmalıdır. Özenle seçilen nitelikli personelin istihdamı sayesinde işbirliği kültürü oluşarak nihayetinde müşteri memnuniyeti sağlanabilecektir.

Nitelikli Personel Nasıl Bir Avantaj Sağlar?

Eğitimli ve motive bir personel, sağlık turizmi faaliyetlerinin ve nihayetinde şirketin başarıya ulaşmasında etkili bir parametre olarak öne çıkmaktadır. Şirket imajı ve itibarı için olumlu katkı sağlayabilen kaliteli ve nitelikli personel, şirketin kurumsal yapı taşlarına ve kültürüne pozitif ve kalıcı etkilerde bulunarak şirketin rekabet avantajını artırabilir ve sektörde öne çıkmasını sağlar. Nitelikli personelin, genellikle işlerine daha bağlı olduğu ve bunun da çalışan devir hızını azaltabildiği bilinmektedir. Ayrıca, etkili bir ekip çalışması ve işbirliği kültürü oluşturarak şirketin iç iletişimini güçlendirir. Bu faydaların olumlu dışsal yansımaları yadsınamaz derecede önemlidir.

Sağlık Turizminde Hangi Alanlarda Personel İstihdam Edilebilir?

Personel kalitesi, şirketin başarıya ulaşmasında, rekabet avantajını ve uzun vadeli başarısını önemli ölçüde etkilemesinde kritik bir faktördür. Bir sağlık kurumu için hekim ve çeşitli alanlarda sağlık çalışanı istihdam edilmesi olağan ve zaruri bir durumdur. Fakat bu personel dışında kalan ve sağlık turizminde istihdam edilebilecek bazı temel personel profillerini şöyle sıralayabiliriz;

Pazarlama ve İletişim Uzmanları

Sağlık turizmi hizmetlerini tanıtmak ve pazarlamak için dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi ve iletişim stratejileri konusunda uzman kişiler istihdam edilmelidir. Bu kişiler, marka bilinirliği, marka imajını oluşturma ve koruma, pazarlama stratejileri geliştirme, piyasa trendlerini araştırma, rakip analizi ile web sitesi ve sosyal medya yönetimi gibi konularda kritik öneme sahiptir. Zira iş dünyasındaki rekabetin giderek arttığı günümüzde, pazarlama ve iletişim stratejilerinin etkili bir şekilde yönetilmesi, bir şirketin başarısı için belirleyici bir faktördür.  

Dil Yeterliliği Olan Hasta Danışmanları

Yabancı hastalarla iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip hasta danışmanları, sağlık turistlerine tedavi aşamalarında rehberlik ederler. Sağlık turizmi şirketleri için hasta memnuniyetini en yüksek seviyede tutmanın yolu nitelikli, motive ve iyi düzeyde yabancı dil konuşabilen hasta danışmanı istihdam etmekten geçer. 

Hasta Güvenliği ve Kalite Uzmanları

Sağlık kurumlarının kalite standartlarına uygunluğunu sağlayan, uluslararası akreditasyon süreçlerini yöneten, hasta güvenliği konularında uzmanlaşmış, risk yönetimi stratejilerini uygulayan profesyonellerin istihdam edilmesi sayesinde daha kârlı, güvenilir ve marka bilinirliği yüksek bir sağlık turizmi şirketi ortaya çıkacaktır. Bu vasıfta personel, şirket içi eğitimlerde görevlendirilerek personel gelişimine olumlu anlamda katkı sunabilmekte ve şirketin kurumsal yapısının sağlamlaşmasında etkin bir rol oynamaktadır. Sağlıkta Kalite Standartları konusunda sunduğumuz hizmetleri incelemek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Koordinatör ve Yöneticiler

Sağlık turizmi yöneticilerinin, sağlık ve turizm sektörü konusunda bilgi sahibi olmaları, sunulan hizmetlerin spesifik gereksinimlerini bilmeleri, şirketin başarılı yönetimi için önemlidir. Yöneticiler, uzun vadeli hedefleri belirleyebilme ve stratejik planlama yapabilme yeteneklerine, global bir perspektife sahip olmalı ve şirketin büyümesini destekleyecek stratejileri geliştirebilmek amacıyla müşteri odaklı bir yaklaşım benimsemelidir. Ayrıca, sağlık turizmi sektöründeki teknolojik gelişmeleri ve eğilimleri takip edebilme ve şirketin süreçlerinde yenilikçi çözümlere açık olma yeteneklerine sahip yöneticiler istihdam eden şirketlerin mutlak surette rekabet avantajı sağlayacağı açıktır.

Sağlık Turizminde Personel İçin Teşvik Alınabilir Mi?

Sağlık turizmi yetki belgesine sahip sağlık kurumları veya seyahat acentelerinin belirli niteliklere sahip personeline 5448 sayılı Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar kapsamında destek verilmektedir. Personelin brüt maaşının %60’ı desteklenmekte olup, desteğin üst limiti 2023 yılı için personel başına 21.600 TL ve toplamda yıllık 4 milyon 809 bin TL’dir. Muayenehane ve polikliniklerin 2023 yılı için yıllık destek üst limiti 1 milyon 202 bin TL’dir. Destek üst limitleri her yıl TÜFE ve Yİ-ÜFE aritmetik ortalamasına göre güncellenmektedir. 2024 yılı için açıklanan veriler doğrultusunda 2023 yılı için belirlenen üst limitlerde %54,55 oranında güncelleme yapılacaktır. Destek alınabilecek meslekler şöyledir;

 

  • Tercüman
  • Pazarlama Uzmanı
  • Sosyal Medya Uzmanı
  • Çağrı Merkezi Personeli
  • Rehber
  • Bakım Elemanı
  • Sosyal Hizmet Uzmanı

Sağlık turizmi teşviklerinden eksiksiz ve en hızlı şekilde yararlanmak için danışmanlık hizmeti sunduğumuz seçkin müşterilerimiz arasında siz de yerinizi alın!


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp Whatsapp