Apsis Editör Ekibi
20 Aralık 2023

Konular

Yeşil Sanayi Destek Programı Yayımlandı!

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşümünü verimli bir şekilde gerçekleştirmelerine katkı sağlamak amacıyla Yeşil Sanayi Destek Programı 8 Aralık 2023 tarihinde yayımlandı. Program kapsamında işletmeler 30 Kasım 2024 tarihine kadar projelerini sunarak destek alabilecektir.

Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımları ile Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi konularından oluşan projelere Dünya Bankası finansmanı ile KOSGEB tarafından destek verilmesi kararlaştırılmıştır.

Yeşil Sanayi Nedir?

Avrupa Birliği (AB) tarafından 2019 yılında Avrupa Yeşil Mutabakatı açıklanmıştır. Mutabakata uyum hedefi ile Türkiye ekonomisi ve sanayisinin yeşil dönüşümü planlanmaktadır. Bu plan, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyümeyi tesis etmesinin yanı sıra, ülkemizin AB başta olmak üzere, üçüncü ülkelere ihracatında rekabetçiliğinin korunmasını ve güçlendirilmesini sağlayacağı planlanmaktadır. Bu çerçevede ülkemiz 2021 yılının Temmuz ayında Yeşil Mutabakat Eylem Planı açıklanmıştır. Planın bir başlığı olan yeşil ve döngüsel bir ekonomi doğrultusunda sera gazı emisyonlarının azaltılması ile enerji ve kaynak verimliliğinin artırılması hedeflenmektedir. 

Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi

Bu projede, sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin enerji sistemlerini karbondan arındırılması, KOBİ'leri çevre dostu teknolojilerin kullanımı konusunda bilinçlendirmesi ve KOBİ'lerin enerji maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerinin artırılması amaçlanmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve sanayide temiz ve güvenilir enerjinin sürdürülebilir olmasına yönelik projelere öncelik verilecektir. Bu bağlamda proje konusu, işletmelerin faaliyet gösterdiği bina/binalara bütünleşik şekilde (çatı) güneş enerji sistemi kurulmasıdır.

Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Projelerinin Desteklenmesi

Bu projede, sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik, yatırım fırsatları, dijitalleşme ve kaynak temininde kapasitelerinin geliştirilmesine ve öncelikli ihtiyaçlarının çevresel duyarlılık ve kaynak verimliliği olarak karşılanmasına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. Yeşil teknolojileri benimseme, karbonsuzlaştırma, kaynak verimliliğini artırma, atık üretimini azaltma, suyun korunması ve sürdürülebilir üretim yöntemlerini uygulamaya yönelik projelere öncelik verilecektir. Bu bağlamda proje konusu, aşağıda gösterilen konu başlıklarında olması beklenmektedir.

  • Enerji verimliliği
  • Su verimliliği
  • Hammadde verimliliği
  • Sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü
  • Endüstriyel simbiyoz
  • Döngüsel ekonomi

Programa Başvurunun Koşulları

Her iki programda ortak koşullar şunlardır;

  • İşletmenin 08.12.2021 tarihinden önce kurulmuş olmalıdır. 
  • İşletmenin, Findeks kredi notu endeksine göre “orta riskli”, “az riskli”, “iyi” veya “çok iyi” gruplandırmalarından birinde yer almalıdır. 
  • Proje için oluşturulacak toplam harcama bütçesi en az 1.000.000 TL olmalıdır.
  • Destek ödeme aşamasında destek tutarı kadar teminat mektubu veya KGF kefalet mektubu ibraz edilmek zorundadır.

Güneş enerjisi yatırımlarındaki özel şartlar ise şöyledir;

  • İşletmenin proje başvuru yapılan aydan önceki son 12 aya ait toplam enerji tüketiminin en az 20 Ton Eşdeğeri Petrol (TEP) / 232.560 kilowatt saat (kWh) ve üzerinde olması gerekmektedir. 
  • Başvuru tarihinde işletmenin, yetkili kurum/kuruluşlardan alınmış geçerli Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubuna sahip olması gerekmektedir.

Projeler Kapsamında Verilen Destekler

Programların süresi en az 8 ay ve en fazla 12 aydır. 

Projeler Destek Üst Limiti Destek Oranı Desteklenen Giderler

Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi

14.000.000 TL  %60

Makine, Teçhizat Giderleri

Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi

4.000.000 TL %70

Personel, Makine, Teçhizat, Yazılım ve Hizmet Alım Giderleri

Verilen destekler geri ödemelidir. Destek geri ödemeleri, proje süresinin bitiş tarihinden sonra 12 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır. İlk taksitin geri ödeme tarihi, proje süresinin bitiş tarihinden sonraki 12 aylık süreyi takip eden ilk iş günüdür.

Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi projesinde en az 2 gider talebinde bulunulmalıdır. Bu programda makine ve teçhizat için desteğin üst limiti 3.500.000 TL, diğer kalemler için ise 500.000 TL’dir.

Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep (Nurdağı ve İslahiye hariç), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde faaliyet gösteren işletmelerden işyeri hasar gören ve bu durumu belgeleyen (ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina) işletmelerin bu illerde gerçekleştirecekleri projelerde destek oranı %80 olarak uygulanır.

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’ in İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren işletmelerden işyeri hasar gören ve bu durumu belgeleyen (az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina) işletmelerin bu illerde gerçekleştirecekleri projelerde destek oranı %90 olarak uygulanır.

Proje Başvurusu Yol Haritası

Mevzuat hükümlerine uygun olarak düzenlenen projelerin başvuru yapıldıktan sonra KOSGEB tarafından 30 gün içinde incelenerek Kurula sevk edilir. Kurula sevk tarihinden itibaren 30 gün içinde Kurul toplanır ve karar verir. Kurul kararı, 15 gün içerisinde işletmeye bildirilir. Onaylanan projelerde uygun bulunan harcamalar için 4’er aylık dönemler itibarıyla ödeme alınır.

Projeler, teknik uygulanabilirlik, finansal sürdürülebilirlik, çevresel etki, sosyal etki, yasal uyum, ölçeklenebilirlik, stratejik uygunluk ve yenilik gibi çeşitli yönlerden değerlendirilerek puanlanır. Belirlenen puana göre sıralama yapılarak bütçe dahilinde destek verilir.


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp Whatsapp