Apsis Editör Ekibi
29 Ocak 2024

Konular

Sağlık Turizmi Teşvikleri

Sağlık turizmi, son yıllarda hızla büyüyen ve gelişmekte olan bir sektördür. Türkiye, bu sektörde önemli bir potansiyele sahiptir ve hükümet tarafından da desteklenmektedir.

Sağlık turizmi faaliyeti yürüten şirketlerin Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alması yasal bir zorunluluk olup, yetki belgesi olmayan firmaların faaliyetleri Bakanlıkça durdurulabilmektedir. 

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alarak vergi ve teşvik avantajlarından yararlanabilenler;

  • Sağlık Kurumları: Hastane, Tıp Merkezi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Poliklinikler, Muayenehaneler, Dal (Fizik Tedavi, Göz, Diğer) Merkezleri.
  • Aracı Kurumlar: TÜRSAB İşletme Belgesi sahibi seyahat acentaları.

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alımında mevzuatın gerektirdiği kriterlere uygun ve kolayca belge alımı için bize ulaşın, alanında uzman ve profesyonel ekibimizle teşvik ve vergi avantajının ilk adımını birlikte atalım.

Türkiye'de Sağlık Turizmi Teşvikleri Nelerdir?

Türkiye'de sağlık turizmi teşvikleri, sağlık turizmi sektörünün gelişmesine ve büyümesine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu teşvikler, sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren işletmelere çeşitli avantajlar sunmaktadır.

Türkiye'de sağlık turizmi teşvikleri şu şekilde sıralanabilir:

Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği

Sağlık turizmi şirketlerine, yurt dışında reklam ve tanıtım faaliyetleri için destek verilmektedir. Bu destek, işletmelerin yurt dışındaki bilinirliğini artırmasına yardımcı olmaktadır.

Personel Ücret Desteği

Yabancı dil bilen personelin ücretleri için destek verilmektedir. Tercüman, pazarlama uzmanı, çağrı merkezi personeli, sosyal medya uzmanı gibi alanlarda çalışan personelin maaşları için destek verilmektedir. Bu destek ödemeleri, işletmelerin istihdam maliyetlerini düşürmesine ve daha fazla personel istihdam etmesine yardımcı olmaktadır.

Hasta Uçak Bileti Desteği

Gelen yabancı hastaların uçak bileti ödemeleri için destek alınabilmektedir.

Fuar Katılımı Desteği

Yurt içi ve yurt dışında B2B görüşmeler, kongre, seminer ve konferanslara katılımlarda destek verilmektedir. Bu destek sayesinde şirketlerin uluslararası etkinliklerde tanınırlığı ve bilinirliği artmaktadır.

Belgelendirme Desteği

Şirketlerin belirli nitelikte standartlara sahip olduğunu akredite etmesi için yapılan harcamalar desteklenmektedir. 

Komplikasyon ve Seyahat Sağlık Sigortası Desteği

Gelen hastalara yapılacak komplikasyon sigortası poliçe giderleri ile seyahat sağlık sigortası poliçe giderleri desteklenmektedir. Bu sayede hasta güvenliği sağlanabilecektir.

Acente Komisyon Ödemeleri Desteği

Sağlık turizmi şirketlerinin acentelere ödedikleri komisyonlar için destek verilmektedir. Bu destek, sağlık kurumlarının hasta getirilmesine aracılık eden acentelerle çalışmasını teşvik etmektedir.

Yurt Dışı Ofis veya Ön Tanı Merkezi Kira Desteği

Sağlık turizmi şirketlerinin yurt dışındaki temsilcilikleri için kira desteği verilmektedir. Bu destek, işletmelerin yurt dışındaki faaliyetlerini yürütmesine yardımcı olmaktadır.

Marka Tescil Desteği

Sağlık turizmi şirketlerine, yurt dışında tescil ettirdikleri markaları için harcamalarına destek verilmektedir. Bu destek, işletmelerin yurt dışındaki marka değerini artırmasına yardımcı olmaktadır.

Sağlık turizmi alanında yatırım yapmak isteyen işletmelere ise, yatırım tutarına göre çeşitli teşvikler sağlanmaktadır. Bu teşvikler, işletmelerin yatırım maliyetlerini düşürmesine ve daha hızlı büyümesine yardımcı olmaktadır. 
Yatırım teşvik belgesi ile sağlanan bu destekler şöyle sıralanabilir:

Vergi İndirimleri

Sağlık turizmi yatırımlarına yönelik vergi indirimleri, yatırımın türüne göre değişmektedir. Örneğin, yeni bir sağlık tesisi inşa eden işletmeler, yatırım tutarının %50'sine kadar vergi indiriminden yararlanabilmektedir. Ayrıca, sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren konaklama tesisleri ile spa-wellness tesislerinin de vergi indiriminden yararlanması mümkündür.

Sigorta Primi Desteği

Sağlık turizmi yatırımlarına yönelik sigorta primi desteği, işletmelerin istihdam maliyetlerini düşürmesine yardımcı olmaktadır. Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren sağlık tesisleri, konaklama tesisleri ve spa-wellnes tesisleri, çalışanlarının sigorta primlerinin %50'sine kadar destek alabilmektedir.

Faiz İndirimi

Sağlık turizmi yatırımlarına yönelik faiz indirimi, işletmelerin yatırım maliyetlerini düşürmesine yardımcı olmaktadır. Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren işletmeler, yatırım türüne ve yatırımın bölgesine göre 1 milyon 800 bin TL'ye kadar faiz indiriminden yararlanabilmektedir.

Yatırım Teşviklerinden Yararlanma Şartları

Sağlık turizmi yatırım teşviklerinden yararlanmak için, işletmelerin aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekmektedir:

Sağlık tesisi açılması öncesinde ilgili bakanlıktan izin alınmalıdır. Yatırım tamamlandığında ise faaliyet ruhsatı alınmalıdır.
Konaklama tesislerinde Turizm Yatırım Belgesi alınmalıdır. Bu belge daha sonra Turizmi İşletme Belgesine dönüştürülmektedir.
Turizm faaliyetlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ön görülen izinler alınmalıdır.
Şartları sağlayan yatırımlar için ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak başvuru yapılması gerekmektedir.

Sağlık Turizmi Teşviklerinden Yararlanma Şartları

Sağlık turizmi ihracat desteklerinden yararlanmak için, işletmelerin aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekmektedir:
Şirketin sağlık turizmi yetki belgesine sahip olması gerekmektedir.
Şirketin ihracatçı birliğine üye olması gerekmektedir.
Yapılacak harcamaların, teşvik başvurusu öncesinde ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılması gerekmektedir.

Detaylar için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Apsis Danışmanlık Hizmetleri olarak desteklerin hatasız, eksiksiz ve en kısa sürede bütçenize kazandırılması için destek başvurularının öncesinden başlamak üzere banka hesaplarına geçmesine kadar tüm süreçlerde ihtiyaca özgü, terzi usulü ve nitelikli danışmanlık hizmeti sunuyoruz.


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp Whatsapp