Yurt Dışı Birim Kira Desteği

Türkiye'de üretilen ürünlerin pazarlandığı yurt dışı birimlerin kira giderleri ile paylaşımlı ofis üyelik giderlerinin %50'si desteklenir. Hedef ve öncelikli ülkelerde destek oranı %70, hedef ülkelerde ve hedef sektörlerde destek oranı %75 olarak uygulanır.

  • Desteğin Birim Başına Yıllık Üst Limiti: 5.591.174 TL
  • Destek Süresi: Her ülke için 4 yıl

Destek başvuru tarihinden en az 1 yıl önce kurulmuş şirketlerin, en fazla 25 yurt dışı birimi için net kira harcamalarına destek verilir.

Mağaza ya da marketlerde şirketlerin Türkiye’de üretilen ürünlerin satışının yapılması amacıyla kiraladığı belirli bölümler reyon/raf/dekorasyonlu köşe/kiosk/stant olarak değerlendirilir ve desteklenir.

Kiralanan birimlerde Türkiye'de üretilen ürünlerin pazarlanması esas olup, Türk Malı imajına zarar verilmemesi gerekir. Bu çerçevede, Türkiye'de üretilmeyen sınırlı miktarda tamamlayıcı ürünlerin (aksesuar, yan ürün, yedek parça vb.) bulunmasına izin verilebilir.

Desteğe İlişkin Esaslar

  • Küresel Tedarik Zinciri Projesi desteği kapsamında birim kira desteğinden faydalanan şirketler bu destekten faydalanamaz.
  • Türkiye’deki ana şirket doğrudan birim açabileceği gibi yurt dışında faaliyet gösteren şirketi veya şubeleri de birim açabilir. Bu durumda yurt dışındaki şirket ile Türkiye’deki ana şirket arasında organik bağın olması gerekir. Destek ödemesi yurt dışı şirkette bulunan ortaklık oranına göre hesaplanır.
  • Yurt dışı şirketin, Türkiye’deki ana şirketin kuruluş tarihinden sonra açılması gerekir. Ortak olunması durumunda, ortaklık tarihi dikkate alınır.
  • Bir ülkede 4 yıllık destek süresi sona eren şirketin pazarlamasını yaptığı ürünlere/markalara ilişkin farklı şirketler tarafından aynı ülkede açılan birimler, destek süresi sona eren şirketin devamı niteliğinde değerlendirilmesi halinde desteklenmez.
  • Yabancı markalar için yurt içinde fason olarak üretilen ürünlerin pazarlandığı birimler desteklenmez.
  • Destekten yararlanabilmek için kiracı ile kiraya verenin ilişkili kişi olmaması ve kiralanan yerin konut olarak kullanılmaması gerekir.
  • Uzun dönemli kiralanmasına karşın belirli dönemlerde ürün sergileme amacıyla kullanılan sergi/teşhir salonu giderleri de destek kapsamında değerlendirilir.
  • Birimin bulunduğu ülkeden birimde pazarlanan ürünlere ilişkin Türkiye’ye ithalat olması halinde destek verilmez. 
  • Aynı sözleşme ile bir mağaza zincirinin bir ya da birden çok mağazasında reyon/raf/dekorasyonlu köşe/kiosk/stant kiralanması durumunda bu sözleşme konusu reyon/raf/dekorasyonlu köşe/kiosk/stantlar tek bir birim kabul edilir.
  • Depo olarak belirli bir alan kiralamanın dışında birden çok şirkete depoculuk hizmeti veren şirketlerden depo kiralanması mümkündür.
  • Yıllık destek tutarı, şirket tarafından ilgili ülkeye yapılan aynı yıldaki ihracat tutarının yarısından fazla olamaz. Destek başvurusu yapmak isteyen şirketin ihracatı belirlenirken, bu şirketle organik bağı olan şirket ya da aynı holding/şirketler topluluğu bünyesinde yer alan bir şirket vasıtasıyla gerçekleştirilen ihracat dikkate alınır.

2023 yılı Hedef Ülkeler Listesi

ABD
Endonezya
İsrail
Meksika
Sudan
Almanya
Etiyopya
İtalya
Mısır
Suudi Arabistan
Angola
Fas
Japonya
Mozambik
Şili
Arjantin
Fildişi Sahili
Kanada
Nijerya
Tanzanya
Avustralya
Filipinler
Katar
Özbekistan
Tayland
Azerbaycan
Fransa
Kenya
Pakistan
Venezuela
Birleşik Arap Emirlikleri
Gana
Kolombiya
Paraguay
Vietnam
Birleşik Krallık
Güney Afrika
Kongo
Peru
 
Brezilya
Güney Kore
Kuveyt
Romanya
 
Çin
Hindistan
Libya
Rusya Federasyonu
 
Ekvador
Irak
Malezya
Senegal
 

Sizler İçin Ne Yapıyoruz?

Desteklerin hatasız, eksiksiz ve en kısa sürede bütçenize kazandırılması için destek başvurularının öncesinden başlamak üzere desteklerin banka hesaplarına geçmesine kadar tüm süreçlerde danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
Detaylı bilgi ve hizmet alımı için bize e-posta gönderebilir ya da bizi arayabilirsiniz.

Whatsapp Whatsapp