Apsis Editör Ekibi
29 Nisan 2024

Sağlık Turizminde Vergi Avantajı

Sağlık turizmi, son yıllarda hızla büyüyen bir ve ülkemize döviz kazandıran bir hizmet ihracatı modelidir. Bu modelde, sağlık turistlerine en hızlı ve uygun fiyatlı sağlık hizmeti sunulurken, sağlık turizmi hizmeti sunan sağlık kurumları ve aracı kuruluşların (acenteler) faydalanabileceği çeşitli avantajlar bulunmaktadır. Bu önemli avantajlardan biri Katma Değer Vergisi (KDV) diğeri Gelir/Kurumlar Vergisi avantajıdır. 

KDV Muafiyeti 

3065 sayılı KDV Kanununa göre sağlık kurumları tarafından Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere sunulan sağlık hizmetlerinde düzenlenen faturalarda KDV %0 (sıfır) olarak uygulanır.

Bu hükmün uygulanmasında öne çıkan noktalar şöyledir;

  • Fatura, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu kişilere düzenlenmelidir. Diğer bir açıdan, Türkiye’de yerleşik yabancı kişilere düzenlenen faturalarda KDV istisnası kullanılamayacaktır.
  • Teşhis, tedavi, koruyucu hekimlik ve rehabilitasyon hizmetleri kapsamında münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde hizmet verilmeli ve fatura düzenleyen, Sağlık Bakanlığınca izin verilen bir muayenehane, poliklinik, hastane vb. sağlık kuruluşu olmalıdır.

“Sağlık Bakanlığı tarafından izin verilen sağlık kuruluşları” ifadesinden Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahip sağlık kurumları anlaşılmaktadır. Zira belirli durumlar dışında yabancı hasta kabul etme yetkisi yalnızca Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahip sağlık kurumlarına aittir. 

KDV Muafiyetinden Yararlanamayan Hizmetler

Muayenehaneler, poliklinikler, hastaneler vb. sağlık kuruluşları sadece teşhis, tedavi, koruyucu hekimlik ve rehabilitasyon hizmetleri kapsamında KDV muafiyetinden faydalanabilir. Ancak teşhis, tedavi, koruyucu hekimlik ve rehabilitasyon hizmetleri dışında sunulan, saç ekimi, cilt bakımı, dolgu işlemleri ve kırışıklık tedavisi gibi estetik amaçla yapılan hizmetlerde KDV uygulanmakta olup, %0 olarak düzenlenemez.

KDV istisnasından kimler yararlanır, kimler yararlanamaz?

Kanundan doğrudan anlaşılabildiği üzere Türkiye’de yerleşmemiş yabancı uyruklu gerçek kişiler yararlanabilir. 
Yabancı uyruklular içinden Türkiye’ye giriş ve çıkış tarihleri arasındaki süre 6 aydan fazla olanlar ülkemizde yerleşik sayılacağı için KDV istisnasından yararlanamazlar. Ancak 6 aydan fazla kalsa dahi tedavi maksadıyla gelen kişiler için KDV istisnası uygulanabilmektedir.
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunun 28’inci maddesi doğrultusunda mavi kart sahibi olan ve Türkiye’de yerleşmemiş kişiler için KDV istisnası uygulanabilmektedir.
İlgili mevzuata uygun olarak faturanın doğru düzenlenebilmesi için pasaport/kimlik görüntüsünün alınması ve kaydın yasal süre boyunca saklanması gerekmektedir. Böylece Türkiye’ye giriş tarihi tespit edilebilecek ve faturada pasaport/mavi kart numarasına yer verilebilecektir.

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi olmaksızın istisna hükümlerinden yararlanılamayacağına dair:  https://www.gib.gov.tr/turkiyede-yerlesmis-olmayan-yabanci-uyruklu-kisilere-turkiyede-verilen-saglik-hizmetleri 

 

Gelir/Kurumlar Vergisi İndirimi

Türkiye’de vergi mükellefi olan her şirket, Gelir veya Kurumlar Vergisi Kanunu doğrultusunda kazanç üzerinden vergi ödemektedir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere sunulan sağlık hizmeti için düzenlenen faturaların vergisinde %80 indirim uygulanmaktadır.
Yabancı hasta kabul etmeye yetkili olan (Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki belgesine sahip) muayenehane, poliklinik, tıp merkezi, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve hastane gibi sağlık kuruluşları tarafından hastalara düzenlenen faturalarda indirim sağlanabilecektir.
Örneğin, KDV hariç 200.000 TL fatura düzenleyen limited veya anonim şirket statüsünde bir poliklinik, normal şartlarda %25 üzerinden 50.000 TL kurumlar vergisi öder. Ancak Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahipse vergi beyanı sırasında hesaplanan vergiyi indirerek sadece 10.000 TL vergi ödeyecektir. Böylece sadece %5 vergi ödemiş olacaktır.

Vergi İndiriminden Yararlanma Şartları

Gelir veya Kurumlar Vergisinden indirim sağlayabilmek için uygulanması gerekli şartlar şunlardır;

  • Sunulacak sağlık hizmeti Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere verilmelidir. 
  • Verilen hizmet kapsamında düzenlenen fatura, yurt dışındaki hasta/müşteri adına düzenlenmelidir.
  • Yıllık gelir/kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar elde edilen kazancın tamamı Türkiye’ye transfer edilmelidir.

Belirtilen ilk şartta “yabancı uyruklu” ifadesi yer almadığı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup yurt dışında yaşayan kişilere düzenlenen faturalar, indirim konusu yapılabilecektir. 

Vergi Avantajından Acenteler Yararlanabilir mi?

KDV muafiyeti ve vergi indirim avantajları, sağlık kurumları tarafından kullanılabilmektedir. Ancak yabancı hastanın yurt dışından getirilerek sağlık kurumlarında tedavi olmalarına aracılık eden kurumların (aracı kurumlar veya seyahat acenteleri) bu avantajları kullanıp kullanamayacağı durumu merak edilmektedir. 
23.01.2023 tarihli bir özelgeye göre, sağlık kurumu tarafından yabancı hastaya verilen sağlık hizmetine yönelik faturanın, sunulan hizmete dair detaylara yer verilmesi kaydıyla, hasta yerine aracı kuruma KDV istisnalı olarak düzenlenebilmesi mümkündür. Buna paralel olarak aracı kurumlar, hastaya düzenlediği faturayı, sağlık hizmeti kısmı için KDV istisnalı (%0) olarak düzenleyebilmektedir. Ancak diğer hizmetler için istisnadan yararlanılamaz. Diğer bir deyişle aracı kurumlar, hastaya düzenlediği faturanın sağlık hizmeti alınan kısmı için KDV hesaplamayacak, ancak geriye kalan ulaşım, konaklama ve benzeri hizmetler için KDV hesaplayacaktır.

Kurumlar vergisi yönünde bakıldığında acenteler, hastaya düzenlediği faturanın sağlık hizmetine karşılık gelen miktarını (sağlık kurumu tarafından aracı kuruma düzenlenen fatura doğrultusunda) kurumlar vergisinden indirime konu edebilecektir. Ancak bunun dışında kalan aracılık hizmeti, konaklama, ulaşım, rehberlik, danışmanlık ve organizasyon hizmetleri gibi diğer hizmetler için gelir/kurumlar vergisi indiriminden yararlanamayacaktır. 

Sağlık Turizminde Maliyeti Azaltın, Bütçenizi Destekleyin

Sağlık turizmi faaliyetlerinde Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahibi olarak işletmenizin vergi yükünü azaltabilirsiniz. Vergi avantajının yanı sıra sağlık turizmi sektörüne sağlanan ikinci önemli avantaj olan teşviklerinden yararlanarak avantajınızı katlayın!

Bu yazı, daha önce yayımlanan bir yazımızdan kısaltılmış ve derlenmiş olup, hukuki ve mali bir konuda danışmanlık içermez. Bu konularda uzman kişilerden görüş ve danışmanlık alınması tavsiye edilir. 

 

4. Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin “10.5. Türkiye’den yurtdışı mukimi kişi ve kurumlara verilen hizmetler” başlıklı kısmından detaylar incelenebilir.


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp