Yeşil Sanayi Destek Programı | Apsis Danışmanlık

Yeşil Sanayi Destek Programı

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşümünü verimli bir şekilde gerçekleştirmelerine katkı sağlamayı amaçlayan programda aşağıdaki destekler verilmektedir. Programa başvuru için son tarih: 30.11.2024

KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi

Proje Konusu: İşletmelerin faaliyet gösterdiği bina/binalara bütünleşik şekilde Güneş Enerji Sistemi kurulması.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve sanayide temiz ve güvenilir enerjinin sürdürülebilir olmasına yönelik projeler önceliklendirilecektir.

Projenin Amacı: Sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin enerji sistemlerini karbondan arındırmak, KOBİ'leri çevre dostu teknolojilerin kullanımı konusunda bilinçlendirmek ve KOBİ'lerin enerji maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artırmaktır.

Destek Üst Limiti: 14.000.000 TL

Destek Oranı: %60

Proje Süresi: En az 8 ay ve en fazla 12 ay

Desteklenen Giderler: Makine, Teçhizat Giderleri

Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi

Proje konusu: İşletmelerin enerji, su, hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü, endüstriyel simbiyoz ve döngüsel ekonomi konularındaki projelerinin desteklenmesi.

Yeşil teknolojileri benimseme, karbonsuzlaştırma, kaynak verimliliğini artırma, atık üretimini azaltma, suyun korunması ve sürdürülebilir üretim yöntemlerini uygulamaya yönelik projeler önceliklendirilecektir.

Projenin Amacı: Sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik, yatırım fırsatları, dijitalleşme ve kaynak temininde kapasitelerinin geliştirilmesine ve öncelikli ihtiyaçlarının çevresel duyarlılık ve kaynak verimliliği olarak karşılanmasına katkıda bulunmaktır.

Destek Üst Limiti: 4.000.000 TL

Destek Oranı: %70

Proje Süresi: En az 8 ay ve en fazla 12 ay

Desteklenen Giderler: Personel Giderleri, Makine, Teçhizat Giderleri, Yazılım Giderleri, Hizmet Alım Giderleri

Başvuru Yapabilecek İşletmeler

Programlara küçük ve orta büyüklükteki işletmeler başvurabilecek olup, 10 kişiden az çalışanı bulunan ve yıllık net satış hasılatı/mali bilançosu 10 milyon TL’den az olan mikro işletmeler programa başvuru yapamaz. 

NACE sınıfına göre başvuru yapabilecek firmalar aşağıda verilmiştir.

- İmalat Sektörünün Tümü (Kısım C)

- Motorlu Taşıt ve Motosikletlerin Onarımı (Kısım G)

45 - Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı

46 - Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç)

47 - Perakende ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç)

- Bilgi ve iletişim (Kısım J)

60 - Programcılık ve yayıncılık faaliyetleri

61 - Telekomünikasyon

62 - Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler

63 - Bilgi hizmet faaliyetleri

- Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler (Kısım M)

70 - İdare merkezi faaliyetleri; idari danışmanlık faaliyetleri

71 - Mimarlık ve mühendislik faaliyetleri; teknik test ve analiz faaliyetleri

72 - Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri

73 - Reklamcılık ve piyasa araştırması

74 - Diğer mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler

- Diğer hizmet faaliyetleri (Kısım S)

95 - Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı

96 - Diğer hizmet faaliyetleri

Başvuru Koşulları

  • Başvuru yapacak işletmelerin 08.12.2021 tarihinden önce kurulmuş olması gereklidir.

  • İşletme, Findeks kredi notu endeksine göre “orta riskli”, “az riskli”, “iyi” veya “çok iyi” gruplandırmalarından birinde yer almalıdır.

  • İşletmenin onaylı son mali yıl verilerinde yer alan mali bilanço veya net satış hasılatı proje toplam bütçesinden büyük olmalıdır.

  • Başvuracak tüm işletmelerin onaylı son mali yılda bilanço esasına göre defter tutması esastır.

  • Proje toplam bütçesi en az 1.000.000 TL olmalıdır.

  • Bu programların birinden yalnıza bir defa yararlanılabilir.

Güneş Enerjisi Yatırımlarındaki Özel Şart

  • İşletmenin proje başvuru yapılan aydan önceki son 12 aya ait toplam enerji tüketiminin en az 20 Ton Eşdeğeri Petrol (TEP) / 232.560 kilowatt saat (kWh) ve üzerinde olması gerekmektedir. 

  • Başvuru tarihinde işletmenin, yetkili kurum/kuruluşlardan alınmış geçerli Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubuna sahip olması gerekmektedir.

Programa İlişkin Detaylar

  • Destek için, destek ödeme aşamasında destek tutarı kadar teminat mektubu veya KGF kefalet mektubu ibraz edilmek zorundadır.

  • Destek geri ödemeleri, proje süresinin bitiş tarihinden sonra 12 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır. İlk taksitin geri ödeme tarihi, proje süresinin bitiş tarihinden sonraki 12 aylık süreyi takip eden ilk iş günüdür.

  • Giderler, KDV hariç olarak desteklenir.

  • Destek kapsamında satın alınacak makine, teçhizatın yeni olması şartı aranır. Teçhizata; bilişim donanımı, harcanarak tükenmeyen donanımsal malzemeler (motor, elektronik bileşenler vb.) dahildir.

  • Proje süresi içerisinde gerçekleşen giderlere ilişkin harcamalar/faturalar destek kapsamındadır.

  • Gayrimenkul alım, bina inşaat, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, proje ile ilişkilendirilmemiş personel giderleri ve diğer maliyetler ile vergi, stopaj, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri desteklenmez.

Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi programına yönelik özel şartlar;

  • Projede en az iki gider talep edilmelidir.

  • Personel giderleri desteği, her bir personel için aylık üst limiti brüt asgari ücretin 2 katı kadar olup toplamda en fazla 500 bin TL’dir. Destek tutarı, net ücret üzerinden hesaplanır.

  • Proje ile ilişkilendirilmiş olmak kaydıyla işletmede tam zamanlı çalışacak en fazla 2 yeni personel desteklenebilir. Son 4 ay içinde işletmede çalışmayan veya proje başlangıç tarihi itibariyle son 30 gün içinde istihdam edilmiş olan personel yeni sayılır.

  • Makine, teçhizat giderleri en fazla 3.500.000 TL’ye kadar desteklenir.

  • Yazılıma ilişkin en fazla 500 bin TL’ye kadar destek verilmekte olup, eğitim ve danışmanlık giderleri desteklenir.

  • Hizmet alım giderleri kapsamında Eğitim, Test ve analiz, Belgelendirme, Danışmanlık giderleri en fazla 500 bin TL’ye kadar desteklenir. 

Projeleri Değerlendirilmesi ve Ödeme Alımı

Proje başvuruları, başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde incelenerek Kurula sevkedilir. Kurula sevk tarihinden itibaren 30 gün içinde Kurul toplanır. Kurul kararı, 15 gün içerisinde işletmeye bildirilir.

Projeler, teknik uygulanabilirlik, finansal sürdürülebilirlik, çevresel etki, sosyal etki, yasal uyum, ölçeklenebilirlik, stratejik uygunluk ve yenilik gibi çeşitli yönlerden değerlendirilerek puanlanır. Belirlenen puana göre sıralama yapılarak bütçe dahilinde destek verilir.

Onaylanan projeler için 4’er aylık uygulama dönemler itibarıyla uygun bulunan harcamalar için ödeme alınır.

Proje bitiş tarihinden 1 yıl sonra oluşturulacak tamamlama KOSGEB Kurulu tarafından değerlendirilerek projenin başarılı tamamlanıp tamamlanmadığına karar verilecektir.


Ne yapıyoruz?

Şirketinizin programa başvuru öncesinden başlayarak, desteklerden faydalanabilmek için gerekli fiziki altyapının sağlanması, KOSGEB’e sunulacak iş planı ve destek başvuru dosyalarının hazırlanması ve ödeme başvurularının yapılması gibi tüm aşamalarda danışmanlık hizmeti sunuyoruz.

Detaylı bilgi ve hizmet alımı için bize  e-posta gönderebilir ya da bizi  arayabilirsiniz.

Whatsapp Whatsapp