Apsis Editör Ekibi
27 Eylül 2023

Seyahat Acenteleri İçin Yeni Bir Faaliyet Alanı: Sağlık Turizmi

Sağlık turizmi, günümüzde adını sıkça duyduğumuz, potansiyeli yüksek ve geleceği parlak bir sektör haline geldi. Bir yabancı hastanın ülkemize tedavi amaçlı ziyaretine sağlık turizmi adı veriliyor. Sağlık turizmi faaliyetinde başat aktör sağlık tesisleri gibi görünse de yabancı hastanın daha en başta ülkemizi tercih etmesinde etken rollerden biri de seyahat acentelerinin uluslararası faaliyetleridir. Diğer taraftan seyahat acentelerinin ana faaliyetlerinden olan turistik organizasyon faaliyetleri, yabancı hastalar tarafından tedavinin yanı sıra talep gören bir diğer faaliyetlerdir. Buna ek olarak seyahat acenteleri, sağlık kurumları ile anlaşma sağlayarak yabancı hastanın tedavi talebine aracılık etmekte, geriye kalan tüm turistik faaliyetleri ise doğrudan yerine getirerek sağlık turizmi sürecinin tamamını yürütebilmektedir.

Seyahat Acenteleri İçin Sağlık Turizmi Süreci Nasıl Başlıyor?

Sağlık turizmi faaliyeti yürütebilmenin koşulu, ilgili mevzuat gereği sağlık turizmi yetki belgesine sahip olmaktır. Yetki belgesi sahibi olmak için bazı kriterleri sağlamak gerekiyor. Bu kriterlerden ilki yabancı dil bilen personel istihdam etmek. Bunun yanı sıra yabancı dil barındıran bir web sitesine sahip olmak gerekiyor. Sağlık turizmi yapılabilmesi için asgari şartları sağlamak olarak da adlandırabileceğimiz bu kriterler arasında sağlık kuruluşları ile hasta aracılığına dair protokol/anlaşma yapmak da bulunuyor.

Sağlık turizmi yetki belgesi alan çoğu kuruluş nihayetinde sağlık turizmi teşviklerinden yararlanmak istediği için henüz yetki belgesi alım aşamasında teşvik stratejilerini en başından planlamak faydalı olacaktır. Zira bir personel hem yetki belgesi yetkinlik kriterlerini sağlarken hem de yetki belgesi alımı sonrasında sağlık turizmi istihdam teşviklerinden de yararlanabilir.

Sağlık Turizmi faaliyetleri için nasıl organize olunmalıdır?

Sağlık turizmi faaliyeti yürüten bir şirketi öne çıkaran noktalardan belki de en önemlisi kurumsal işleyişin hâkim olduğu bir pazarlamasatış ve organizasyon yapısıdır. Bu yapının kurumsal işleyişini sürdürülebilir kılmak için oluşturulan hedefleme-konumlandırma stratejilerine uygun araçlar kullanmak gerektiği açıktır. Bu araçlar genellikle iyi bir organizasyon elinde şekillenir. İyi bir organizasyonun ve planlamanın verimi ancak pazarlama stratejisi ile ortaya çıkar. Pazarlama faaliyetinin olumlu sonuçları doğrultusunda ise hedeflenen gelir düzeyi veya kârlılık yakalanabilir. Ancak şu var ki, asıl rekabet bu aşamadan itibaren başlar. Bu kısımda şirketler, ancak maliyet analizi yaptığı ölçüde sürdürülebilirliğini sağlayabilir.

Sağlık turizmi şirketleri maliyetlerini nasıl düşürebilir?

Sağlık turizmi faaliyeti yürütmek amacıyla yeni şirket kuruluşundan itibaren bir seyahat acentesinin yararlanabileceği devlet teşviklerini 3 başlık altında toplamak mümkündür.

  1. KOSGEB Geleneksel Girişimci Destek Programı
  2. SGK Teşvikleri
  3. Sağlık Turizmi Teşvikleri

KOSGEB Geleneksel Girişimci Destek Programı

Yeni bir acente kuruluşunda eğer şartlar sağlanıyorsa KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Destek Programı sayesinde 3 parçada toplamda 60 bin TL destek alınabilmektedir. Şirket kuruluşunda verilen ilk desteği, birinci ve ikinci yıl sonunda verilen performans desteği takip ediyor. Detaylar için burayı ziyaret edebilirsiniz.

SGK Teşvikleri

Her bir personelin SGK prim maliyetini azaltmak veya hiç prim ödemeden istihdam sağlayabilmek için SGK mevzuatı doğrultusunda SGK teşviklerinin kullanılması sayesinde masraflarınızı azaltabilirsiniz. Özellikle yeni şirket kuruluşundan itibaren SGK teşvik imkanlarından kaçırmadan yararlanmak önem arz ediyor. Asgari ücret üzerinden bir personelin SGK prim maliyetinin 2.426 TL olduğu düşünüldüğünde artan personel sayısı karşısında teşviklerden yararlanmak oldukça önem arz ediyor. SGK teşviklerinin detaylarına buradan ulaşabilir, detaylı hizmet alımı için irtibata geçebilirsiniz.

Sağlık Turizmi Teşvikleri

Bu destek türü, seyahat acentelerinin alabileceği en büyük teşviklerden oluşuyor. Sağlık turizmi faaliyetlerinde en büyük maliyet unsuru pazarlama olarak öne çıkmaktadır. Pazarlama faaliyetleri içinde ise en büyük masraf kaleminin reklam ve tanıtım faaliyetlerine yönelik giderler olduğu bilinen bir gerçek. Bu masraf kalemini takip eden önemli maliyet unsurlarından biri ise personel maliyeti. Bununla beraber, gelen yabancı hastaların uçak bileti ücretlerinin %60’ının sağlık turizmi teşvikleri kapsamında alınabilmesi, hasta başına maliyet hesabını şirket lehine etkileyen en önemli unsurlardan birisidir.

Sağlık turizmi teşvikleri kapsamında harcama tutarının %60-70 kadarını nakden geri alabileceğiniz destek unsurları kısaca şöyle;

  • Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği
  • Hasta Yol Desteği
  • İstihdam Desteği
  • Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi Desteği
  • Yurtdışı Etkinlik Katılım Desteği
  • Komplikasyon ve Seyahat Sağlık Sigortası Desteği
  • Yurtdışı Birim Kira Desteği
  • Yurtdışı Marka Tescil ve Korunma Desteği
  • Pazara Giriş Belgeleri Desteği
  • Yurt İçi Etkinlik Katılım Desteği
  • Yurt İçi Tanıtım ve Eğitim Desteği
  • Ürün Yerleştirme Desteği

Teşvikler hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Sonuç

Sağlık turizmi, her geçen gün büyüyen bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. 2021 yılında 642 bin kişiden fazla hizmet alan hasta ile 1 milyar ABD Dolarından fazla gelir elde edildi. 2022 yılının henüz ilk 6 ayında geçen yılın hasta sayısının %91’i yakalanırken, 768 milyon ABD Dolarından fazla gelir elde edildi. Belirtilen hasta sayısı ve cironun gelecekte artarak devam etmesi bekleniyor. Bununla beraber işletmelerin reklam bütçelerinde ve istihdam kapasitelerinde artışı beraberinde getireceği tahmin ediliyor.

Günden güne pazar payını artırmak ve rekabette öne geçmek isteyen işletmeler, ancak düşük maliyet yaklaşımını devreye almak sayesinde sürdürülebilir bir yapı inşa edebilirler. Bu süreçte kurumsal yaklaşımını butik düzeyde icra eden, profesyonel ve deneyimli ekibiyle standart üstü danışmanlık hizmeti sunabilen bir danışmanlık şirketi olarak Apsis Danışmanlık Hizmetleri’nin güzide müşterileri arasında yerinizi alın!


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp Whatsapp