Apsis Editör Ekibi
26 Eylül 2023

İSBİ’de Faaliyet Gösteren Bilişim Firmalarına Yönelik Teşvikler

Önceki yazımızda, 2635 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile düzenlenen ihtisas serbest bölgelerini ve İstanbul Serbest İhtisas Bölgesini ele almıştık. Bu yazımızda ise, İstanbul Serbest İhtisas Bölgesi (İSBİ)’de faaliyet gösteren bilişim firmalarına yönelik teşvikleri detaylarıyla inceleyeceğiz.

Bahse konu 2635 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye’nin ar-ge yoğun, yüksek teknoloji ve katma değerli ihracat hedeflerine katkı sağlaması amacıyla kira, nitelikli istihdam gibi desteklerin yanı sıra gelir, kurumlar ve gümrük vergisi gibi birçok vergi istisnası sağlanıyor. Uluslararası yatırımı çekici kılan bu desteklerde ilk hedef sektör bilişim sektörü olarak belirlenmiştir.

Sağlanan Teşvikler

İhtisas serbest bölgesinde faaliyet gösteren firmalara sağlanan teşvikleri 3 başlık halinde toplayabiliriz. Bunlar;

  1. 2635 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla Sağlanan Teşvikler
  2. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar Kapsamında Sağlanan Teşvikler
  3. İhracat Teşvikleri

1. 2635 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla Sağlanan Teşvikler

Karar kapsamında 2 destek kalemi bulunuyor; nitelikli personel desteği ile arazi ve bina kira desteği.

Nitelikli Personel Desteği

İhtisas serbest bölgesinde faaliyet gösteren firmalar tarafından tam zamanlı olarak istihdam edilen en fazla 10 personelin aylık brüt ücretlerinin %50’sine destek verilmektedir. En az 4 yıllık lisans mezunu nitelikli personel için destek tutarı üst limiti, her bir nitelikli personel başına yıllık 15.000 ABD Doları ve aylık 1.250 ABD Doları olarak belirlenmiştir.

Destek süresi 5 yıl olup, başvuruda bulunan firmanın, sahibi ve ortakları ile bunların ana, baba, kardeş, eş ve çocukları ile yönetici kadrosundaki personelin istihdam giderleri desteklenmez.

Arazi ve Bina Kira Desteği

İhtisas serbest bölgesinde faaliyet gösteren firmaların arazi veya bina kira sözleşmesi kapsamındaki kira harcamaları, %50 oranında ve yıllık en fazla 75.000 ABD Doları desteklenir. İhtisas serbest bölgelerinde yer almak için faaliyet ruhsatı alan firmalar, yatırımlarını tamamladıklarını kapasite raporu ile belgelemesi doğrultusunda desteklere başvurabilmektedir. Başvurusu uygun görülen firmalar, 5 yıla kadar destekten faydalanır.

2. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar Kapsamında Sağlanan Teşvikler

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda değişiklik yapan 2846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, ihtisas serbest bölgelerinde yazılım ve bilişim sektörlerinde yapılacak yatırımlar öncelikli yatırım konuları arasında sayılmıştır. Bu bakımdan yazılım ve bilişim şirketleri, asgari yatırım tutarı şartı aranmaksızın Yatırım Teşvik Belgesi alarak bölgesel teşvik unsurlarından (5’inci bölge) yararlanabilecektir. Bunlar;

  • KDV ve Gümrük Vergisi Muafiyeti: Yatırım kapsamında yerli veya ithal makine, teçhizat ve yazılım harcamalarına KDV muafiyeti ve Gümrük Vergisi muafiyeti tanınmaktadır.
  • Vergi İndirimi: Kurumlar vergisinde %80 oranında indirim uygulanmaktadır. Vergi indirimi tutarı, yapılan yatırım tutarının %40’ına (Yatırıma Katkı Oranı – YKO) erişene kadar devam ediyor. YKO, 31.12.2022 tarihine kadar gerçekleşecek yatırım harcamaları için %55 olarak belirlenmiştir. Üstelik bu tarihe kadar indirimli vergi oranı %100 olarak uygulanacaktır. Vergi indirimi, yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçtiği geçici vergi döneminden itibaren başlamaktadır.
  • SGK İşveren Hissesi Prim Desteği: Yatırım kapsamında yeni istihdam edilen personel için ödenen sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı 7 yıl süreyle Sanayi Bakanlığı bütçesinden karşılanmaktadır. Yatırım tamamlandıktan sonra başlayan bu desteğin tutarı, gerçekleşen yatırım tutarının %35’ine ulaşıncaya kadar devam ediyor.
  • Faiz veya Kâr Payı Desteği: En az 1 yıl vadeli yatırım kredileri için (finansal kiralama işlemleri dâhil) ödenecek faiz veya kâr payının TL cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredilerinde ise 2 puanı Sanayi Bakanlığı bütçesinden karşılanmaktadır. Karşılanacak faiz veya kâr payı tutarı, yatırım tutarının en fazla %70’i veya 1.4 milyon TL kadar olabilmektedir.
  • Diğer Teşvikler: Yatırım yeri tahsisi, yapı harçları muafiyeti, emlak vergisi muafiyeti, damga vergisi muafiyeti sağlanabilmektedir.

3. İhracat Teşvikleri

Bilişim sektörü, uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesi, dış pazarlara açılma ve markalaşmanın sağlanması amacıyla desteklenmektedir. Özellikle bilgisayar oyunu ve mobil uygulama geliştiren bilişim firmaları, uygulama geliştirme, yurt dışı marka tescil, belgelendirme, pazara giriş danışmanlık ve yurt dışı birim harcamalarında desteklerden faydalanabilmektedir. Hizmet ihracatı yapan bilişim firmalarına yönelik verilen ihracat desteklerine ilişkin detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Profesyonel Destek için Apsis Danışmanlık Hizmetleri

Apsis Danışmanlık Hizmetleri, devlet destekleri çerçevesinde sunduğu profesyonel danışmanlık hizmeti sayesinde KOBİ ve kurumsal şirketlerin bütçelerine her yıl milyonlara varan kazançlar sağlıyor. Detaylı bilgi ve hizmet için bize ulaşın.


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp Whatsapp