Apsis Editör Ekibi
13 Eylül 2023

Yatırım Teşvik Belgesi ile Sağlanan Destekler

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında alınacak yatırım teşvik belgesi sayesinde çeşitli sektörlerde ve illerde yapılacak yatırımlara teşvik imkânları sunulmaktadır. Yatırım yapılacak sektörlere ve illere göre değişen teşvik imkanlarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti
  • Gelir/Kurumlar Vergisi İndirimi
  • Sigorta Primi Desteği
  • Faiz/Kâr Payı Desteği
  • Yatırım Yeri Tahsisi
  • Yapı Harcı, Damga ve Emlak Vergisi Muafiyeti

Yatırım teşvik belgesi alınarak sağlanabilecek bu desteklerde, desteğin türüne göre yararlanılacak destek kalemi ve oranı/tutarı değişmektedir. Yatırım teşviklerinde destek türü Genel ve Bölgesel olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Genel Destek türünde özel durumlar hariç (bu yazı tarihi itibarıyla) en az 1,5 milyon TL tutarında bir yatırım ile KDV istisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti sağlanabilmektedir. Asgari yatırım tutarı 1’inci ve 2’nci bölge illerinde 3 milyon TL olarak uygulanmaktadır. İlleri bölgesel dağılımına  buradan  göz atabilirsiniz.

Bölgesel Destek türündeki yatırımlarda ise genel destek türünde sağlanan avantajların yanı sıra yukarıda sayılan tüm destek unsurlarından yararlanabilmek mümkündür. Ancak bölgesel destek türünde asgari yatırım tutarı ve destek kalemlerinin oranı/tutarı, yatırım yapılan ilin/bölgenin konumuna ve yatırımın türüne göre değişmektedir. Yatırım yapılacak bölgeye göre yararlanılabilecek destek kalemlerine ve tutarlarına buradan erişebilirsiniz. Stratejik yatırımlarda sağlanan destek türleri ise bölgesel destek türünde yer alan teşvik unsurları ile aynı kalemlerden oluştuğundan burada ayrıca değinilmemiştir. 

Yatırım Teşvik Belgesi ile Sağlanan Desteklerin Yasal Dayanağı

Yukarıda belirtildiği üzere yatırım teşvik belgesi mevzuatının dışında, teşvik imkânı sağlanan kalemlerin ilgili mevzuatına aşağıda yer verilmiştir.

KDV İstisnası

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13’üncü maddesinin ilk fıkrasının d) bendi uyarınca Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makina ve teçhizat teslimleri, yazılım ve gayri maddi hak satış̧ ve kiralamaları ile inşaat harcamaları KDV’den müstesna tutulmuştur.

Gümrük Vergisi Muafiyeti

Gümrük Genel Tebliğ (Seri No:9)’nin 5’inci maddesi uyarınca gümrük vergisi muafiyeti sağlanabilmektedir. Bu muafiyet sınırlı olup, 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın ekinde yer alan makine ve teçhizatlar gümrük vergisi muafiyetinden yararlanamamaktadır.

Gelir/Kurumlar Vergisi İndirimi

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun muhtelif geçici maddeleri kapsamında düzenlenen Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:276) uyarınca yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırım harcamalarının bir bölümü kazançtan indirilebilmektedir. 

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesi uyarınca yapılacak yatırım tutarlarının bir bölümü kurum kazancından indirilebilmektedir.

Yapılacak vergi indirimi, yatırımın bölgesine ve türüne göre değişiklik arz etmekte olup, detayları  sitemizden  inceleyebilirsiniz.

Sigorta Primi Desteği

5510 sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ek 2’nci maddesi uyarınca, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da yer alan bölgelere göre işveren hisseleri ile sigortalı hisselerinin tamamına kadar olan kısmı Bakanlık bütçesinden karşılanmaktadır.

Yararlanılacak destek tutarı, yatırımın bölgesine ve türüne göre değişiklik arz etmekte olup, detayları  sitemizden  inceleyebilirsiniz.

Faiz/Kâr Payı Desteği

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın 11’inci maddesi uyarınca bölgesel destek türünden yararlanan yatırımlarda en az 1 yıl vadeli yatırım kredilerinin ödenecek faiz/kâr payı kısmı, yatırım bölgesine göre değişen oranlarda 5 yıl süreyle Bakanlık bütçesinden karşılanmaktadır. 1’inci ve 2’nci bölge dışında kalan bölgelerdeki yatırımlarda bu destekten yararlanılabilmekte olup, yatırımın bölgesine göre faiz/kâr payı destek puanı değişmektedir. Detayları sitemizden inceleyebilirsiniz.

Yatırım Yeri Tahsisi

4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un Ek 3’üncü maddesi ve Milli Emlak Genel Tebliğ (Sıra No:334) uyarınca yapılacak yatırımlarda hazineye ait taşınmazlar tahsis edilebilmektedir.

Yapı Harçları, Emlak ve Damga Vergisi Muafiyeti

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun Ek 2’nci maddesi ve Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 8) uyarınca Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalara (ilave ve tadiller dahil) bina inşaat harcı istisnası uygulanmaktadır.

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 5’inci maddesinin g) bendi uyarınca Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalar, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süreyle emlak vergisi muafiyetinden faydalandırılır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun Ek 2’nci maddesinin 2’nci fıkrasının ç) bendi ile (2) sayılı tablonun IV-Ticari ve Medeni İşler başlığında yer alan iş ve işlemler için damga vergisi muafiyeti düzenlenmiştir.

Profesyonel Destek Alın, Teşvik Verimliliğini Yakalayın!

Yatırım teşvik belgesi alımında profesyonel danışmanlık hizmetimizle tanışın, teşvik avantajlarını en verimli şekilde kullanmanın avantajını yakalamak için bize ulaşın!


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp Whatsapp