Apsis Editör Ekibi
15 Ocak 2024

Turizm Yatırım Teşvikleri

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, turizm için oldukça cazip bir destinasyondur. Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri, konaklama imkanları, ulaşım imkanları ve sunulan aktiviteler ile her türden turistin beklentilerini karşılayabilmektedir. Bu sayede her yıl milyonlarca turist ağırlanmaktadır. Türkiye'de turizm sektörü, son yıllarda önemli bir gelişme göstermiştir. Bu gelişmeye, turizm yatırımlarının artması, ulaşım imkanlarının iyileşmesi ve tanıtım faaliyetlerinin artması gibi faktörler katkı sağlamıştır. Türkiye, turizm yatırımları ile dünyanın önde gelen turizm destinasyonlarından biri olma yolunda ilerlemektedir.
Turizm yatırımları, turizm sektörünün gelişimini desteklemek için yapılan önemli katma değer yaratan yatırımlardandır. Oteller, tatil köyleri, moteller ve pansiyonlar gibi konaklama tesislerinin inşası, yenilenmesi ve geliştirilmesini içeren turizm yatırımları, turizm sektörünün gelişmesi için önemli bir araçtır. Turizm tesislerinin sayısının ve kalitesinin artırılması amacıyla turizm yatırımları teşvik edilmektedir. Turizm sektörüne sürdürülebilir katkı sağlayan bu teşvikleri şöyle sıralayabiliriz:

  1. Turizm Teşvikleri
  2. Turizm Yatırım Teşvikleri

Turizm Teşvikleri

2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ile sağlanan teşvikler, turizm sektörünün gelişmesini ve çeşitlenmesini desteklemek amacıyla düzenlenmiştir. Bu teşvikler, turizm yatırımcılarını teşvik etmek ve turizm sektöründe istihdam yaratmayı amaçlamaktadır.
Turizmi Teşvik Kanunu ile sağlanan teşvikler şunlardır:

  • Hazine ve orman arazilerinin veya taşınmaz malların turistik tesis yatırımlarına tahsis edilmesi
  • Ormanlarda yer alacak tesislerin ödemek zorunda oldukları bedelin taksitlendirilmesi
  • Elektrik, gaz ve su ücretlerinin o bölgedeki sanayi ve meskenlere uygulanan tarifelerden en düşüğü üzerinden ödenmesi
  • Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgeli İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği 
  • Yurtdışı turizm fuarlarına katılım desteği
  • Turist getiren A grubu seyahat acentelerine uçuş başına destek verilmesi, Kredi Garanti Fonu teminatı ile kredi kullandırılması
  • Turizm işletme belgeli tesislere sağlanan emlak vergisi muafiyeti, bina inşaat harcı istisnası, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde vergi, resim ve harç istisnası sağlanması

Turizm Teşviklerinden Yararlanmanın Şartları ve Başvurular

Turizmi Teşvik Kanunu doğrultusunda turizm sektöründe teşviklerden yararlanmak isteyen şirketlerin turizm yatırımı belgesi veya turizm işletmesi belgesi alması zorunludur.
Yurtdışı turizm fuarlarına katılım desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli, asli fonksiyonu konaklama olan ve bir önceki mali yıl içerisinde turizm geliri niteliğinde 1 milyon ABD Doları veya muadili dövizi yurtdışından sağlayan işletmelere sağlanmaktadır.
Yatırımlarda, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezleri ve Kültür ve Turizmi Bakanlığı’nca tespit edilen diğer yerlere öncelik verilmektedir.Teşviklerden yararlanmak isteyen şirketlerin Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurması gereklidir.

Turizm Yatırım Teşvikleri

Turizm sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren yatırımcılara, komple yeni yatırımlarda, kapasite genişletmelerinde veya tesisin modernize edilmesinde Sanayi Bakanlığı tarafından destekler verilmektedir. Yatırım teşvik belgesi ile sağlanan teşvikler şunlardır:
Vergi indirimleri: Turizm yatırımlarında KDV, gümrük vergisi ve kurumlar vergisi gibi vergilerde istisna ve indirimler uygulanmaktadır. Kurumlar vergisi indirimi, yatırımın türüne ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Yatırım kapsamında yapılacak her türlü malzeme alımında KDV muafiyeti uygulanır. 

  • SGK prim desteği: Turizm yatırımlarında istihdam edilen personelin SGK primleri için indirim uygulanmaktadır. 
  • Kredi desteği: Kredi faiz/kâr payı indirimleri sayesinde piyasa oranlarının altında kredi kullanma imkânı sağlanmaktadır.
  • Yatırım yeri tahsisi: Yatırım için uygun bir yer bulunamaması durumunda, devlet tarafından yatırım yeri tahsisi yapılabilir. 
  • Yapı harcı muafiyeti: Yatırım kapsamında inşa edilen binalara (ilave ve tadiller dahil) bina inşaat harcı istisnası uygulanmaktadır.
  • Emlak vergisi muafiyeti: Yatırım kapsamında inşa edilen binalar, yapıldığı tarihin bir sonraki yılından itibaren 5 yıl süreyle emlak vergisi muafiyetinden yararlanır.
  • Damga vergisi muafiyeti: Yatırım kapsamında yapılacak işlemlerden damga vergisi yükümlülüğü içeren işler için muafiyet uygulanabilecektir.

Yatırım Teşvik Belgesi Şartları

Turizmi yatırım belgesi veya turizm işletme belgesi sahibi işletmeler yatırım teşvik belgesi alımı için Sanayi Bakanlığı’na başvuruda bulunur. Başvuru sırasında turizm yatırım belgesi veya turizm işletme belgesi sunulması zorunludur. 
Yatırımın konusu, yeri ve yatırım tutarı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere uygun olmalıdır. Yapılacak başvuruda yatırımın konusu, yeri, yatırım tutarı, istihdam yaratacağı kişi sayısı ve diğer detayları içeren bir yatırım projesi sunulmaktadır. Yatırım teşvik belgesi başvurusu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi (E-TUYS) üzerinden yapılmaktadır. Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde, yatırımcıya yatırım teşvik belgesi düzenlenmektedir.
Yatırım projesinin eksiksiz hazırlanması ve teşvik imkanlarından en verimli ve doğru biçimde yararlanmak için Apsis Danışmanlık Hizmetlerinin profesyonel hizmetlerinden yararlanın!
 


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp Whatsapp