Apsis Editör Ekibi
27 Ekim 2023

Sağlık Turizminde Akreditasyon ve TEMOS Örneği

Günümüzde birçok ülke ve sektörde şirketler, ürün/hizmet/kurum standartlarının yüksekliğini vurgulamak üzere sayısı sektörüne özgü sertifikalandırma veya akreditasyon ile şirketini belgelendirmekte, böylece yarattığı markanın rekabette öne geçmesini hedeflemektedir. Bu hedefi yakalamak amacında olan ve uluslararası faaliyet gösteren sağlık turizmi şirketleri, dünyada bilinen ve global düzeyde sağlık sektöründe bir kalite standardı sayılan belgelerle kalite düzeyini vurgulamaktadır. Bu belgelere JCI, TEMOS, SAS ve TÜV Rheinland örneklerini verebiliriz. Bu belgelerden biri olan ve önemli bir sertifika olarak kabul edilen TEMOS (Trust Effective Medicine Optimize Services) sertifikasını sizler için inceleyeceğiz.

TEMOS Akreditasyonu Nedir?

2010 yılında Almanya merkezli olarak kurulan TEMOS International Healthcare Accreditation dünya çapında hizmet vermektedir. Genel olarak TEMOS akreditasyonu, sağlık kurumu veya seyahat acentesi tarafından sunulan hizmetlerin kalitesini artırmak amacıyla iyileştirme potansiyelini ortaya koyacak bir değerlendirmeden oluşuyor. Sağlık turizmi (veya medikal turizm) alanında uluslararası hasta yönetimini önceleyen şirketler, sunduğu hizmet alanlarında kalitesini artırmak ve belgelemek amacıyla TEMOS sertifikasyonunu tercih etmektedir.

İyi yönetişim, şeffaflık ve sürekli kalite iyileştirme amacıyla tüm yönleriyle uluslararası hasta yönetimini mükemmelliğe ulaştırmayı hedefleyen TEMOS, terzi usulü (One size does not fit all. veya tailor-made accreditation) anlayışıyla hastaneler, klinikler ve ayakta tedavi merkezlerinin yanı sıra göz merkezi, diş hekimliği, üreme tıbbı ve rehabilitasyon hizmetleri için özel standartlarda akreditasyon programları geliştirmiştir. Birleşmiş Milletler 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerini de temel alan “sağlık hizmetlerinde sürdürülebilirlik” konusunda standart bir bölüm içeren TEMOS akreditasyonu, 3 yıllık bir süre için geçerli olup, akreditasyon süreci 6 ilâ 12 ay arasında sürmektedir. Örneğin diş kliniklerine yönelik uygulanan programlardan biri olan “Diş Bakımında Kalite” konulu kısımda 4 bölüm ve 232 standart bulunmaktadır.

Branş veya ihtisas alanına göre sertifikalandırılan sağlık kurumları, özelde Hizmet Kalitesi ve Sağlık Turizminde Mükemmellik çerçevesinde akredite edilebilmektedir. TEMOS akreditasyon programlarının genel başlıkları aşağıdaki gibidir.

  • Tıbbi Hizmetler – Hastane, tıp merkezi, poliklinikler vb. (Medical Care)
  • Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi/Polikliniği (Dental Care)
  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi (Rehabilitation Care)
  • Göz Merkezi/Bakımı (Eye Care)
  • Kadın Doğum, Üroloji vb. (Reproductive Care)
  • İlaç Hizmetleri (Community Pharmacy Services)
  • Sağlık Turizmi Koordinatörleri (Medical Travel Coordinators)

Programlara ve alt detaylarına TEMOS-worldwide.com  adresinden göz atabilir, TEMOS sertifikasına sahip kuruluşlara buradan ulaşabilirsiniz.

Sağlık Kurumu Tercihinde Sertifikasyon Neden Önemseniyor?

Sadece TEMOS özelinde değil, muteber tüm akreditasyonlar, akreditasyon sahibi kurumun kurumsal yönetimini, bilinirliğini, pazarlama ağını ve hizmetlerinin kalitesini bir üst seviyeye taşımakta, böylece artış gösteren hasta sadakatinin doğal bir neticesi olarak maliyet verimliliğini sağlamakta ve gelirlerini artırmaktadır. 

Belge, Sertifika ve Akreditasyon Harcamalarının Desteklenmesi

5448 sayılı Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar uyarınca uluslararası sağlık turizmi yetki belgesine sahip olan sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının (seyahat acenteleri) TEMOS sertifikasına ilişkin giderleri %60 oranında ve 2022 yılı itibarıyla belge başına en fazla 600 bin TL desteklenmekte, üst limit ise her yıl fiyat endekslerine göre güncellenmektedir.

Akreditasyon/sertifika/belge veren kuruluşun akredite olması kaydıyla şirketler, akreditasyon/sertifika/belge kapsamındaki müracaat ve doküman inceleme, belgelendirme tetkiki, belge kullanım ücreti, zorunlu kayıt ücreti, danışmanlık, eğitim, gözetim, yenileme ve test/analiz giderlerini destek kapsamında alabilmektedir. sadece TEMOS sertifikası değil, aynı zamanda sağlık sektörünce bilinen birçok belge, sertifika ve akreditasyon destek kapsamındadır.

Örneğin, 6 ay süren bir TEMOS akreditasyon sürecinde toplamda 30 bin EUR harcamada bulunduğunuzda bu tutarı 18 bin EUR kadarını devlet desteği ile finanse edebilmek mümkündür.

Destek Kapsamındaki Belge, Sertifika ve Akreditasyonlar

Sağlık turizmi faaliyeti yürüten şirketlerin aşağıda gösterilen belgelerden bir ya da birkaçına sahip olması durumunda destek alabilmesi mümkündür.

  • JCI (Joint Commission International) Akreditasyonu
  • TEMOS Sertifikaları
  • QHA Trent Akreditasyonu
  • Accreditation Canada
  • Australian Council on Healthcare Standards International (ACHSI)
  • Sağlıkta Akreditasyon Standartları (SAS) Belgesi
  • ISO/IEC 27000 SERİLERİ
  • OHSAS 18000 SERİLERİ
  • ISO/IEC 14000 SERİLERİ
  • ISO 10002
  • The American Accreditation Commision International (AACI)
  • Europespa
  • TÜV Rheinland “Uluslararası Spa Standardı”
  • Global Healthcare Accreditation
  • Well Hotel Certification
  • JACIE Belgesi
  • GCR Uluslararası Akreditasyonu
  • SRC Center of Excellence Belgesi
  • Person Centered Care
  • Great Place to Work

Devlet desteği kapsamındaki tüm sağlık turizmi faaliyetlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Sonuç

TEMOS akreditasyonu, tıpkı birçok akreditasyon veya sertifikada olduğu gibi bir kalite standardı olarak gözükse de sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren bir şirket için aynı zamanda bir pazarlama unsuru olarak dikkate alınması gereklidir. Akreditasyon sayesinde yüksek bir kalite düzeyi yakalayan şirketlerin dünya çapında kabul edilen bir belgelendirilmesi, şirketin tanınırlığını artırarak doğrudan gelir artışına katkıda bulunmuş olacaktır. Bu açıdan, alınacak akreditasyonun finansmanında hem kurumsallaşmaya hem de pazarlamaya yönelik oluşturulan harcama bütçesinin birlikte kullanılması düşünülebilir. Bununla beraber, yukarıda belirtildiği üzere harcamanın %60’ı gibi büyük bir bölümü için devlet desteği alarak akreditasyonun finanse edilebilmesi, akredite olunması kadar önemli olan bir finansman kaynağı olarak öne çıkmaktadır.

Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesine sahip bir kurum iseniz veya henüz yetki belgeniz yok ancak sağlık turizmi yetki belgesi almak istiyor ve akabinde sertifika desteğinden yararlanmak istiyorsanız, Apsis Danışmanlık Hizmetleri ile tanışın!


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp Whatsapp